Ancestors of Iver Neumann-Korsgaard

Audun Lem1888

Name
Audun Lem
Given names
Audun
Surname
Lem
Birth April 30, 1888
Birth of a daughter
#1
Lull Lem
yes

Birth of a daughter
#2
Ingri Lem
yes

Deathyes

Family with parents - View this family
father
mother
Marriage:
himself
Family with Karen Brodtkorb - View this family
himself
wife
daughter
daughter
son
Private

Note

1913 fabrikkeier: Firda Canning Co [Firda Canning Co i Måløy vart grunnlagt 1913 av Audun Lem og Hans Søreide. Seinare overtok Audun Lem som eineeigar. Firda Canning Co vart bygd ut til ein av dei store hermetikkfabrikkane på Vestlandet, med opptil 120 tilsette. Dreiv sildesnurparane "Lyn" og "Lull". Desse vart seinare avløyst av ein større kraftblokksnurpar "Lem Senior" på 1960-talet. Firda Canning Co er framleis eigd og drive av Audun Lem sine etterkomarar], bosted 1913 i Måløy, Vågsøy, Sogn og Fjordane [Måløy ligger på sørøst-siden av Vågsøya. Byen er administrasjonssenter i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane fylke og er en av landets viktigste fiskerihavner. Den fikk bystatus i 1997.

Opprinnelsen til navnet Mellom Vågsøya og fastlandet går Ulvesundet og midt i leia ligger en liten øy som nå heter Moldøen, men er på lokalmunne i dag kjent som Lisje-Måløyna. Ifølge sagnet gikk Magnus den gode i land på denne øya i 1035 og kalte bøndene i Nordfjord, som på den tiden nesten var småkonger selv, til tings. Øya ligger strategisk plassert med god utsikt til alle kanter og dermed vanskelig tilgjengelig for overraskende angrep.

Grunnen til tinget var trolig at Magnus ville bli hyllet til norsk konge av nordfjordingene. Faren, Olav den hellige, hadde i lengre tid vært i konflikt med nordfjordingene. Magnus ønsket forsoning og lovde bøndene bedre lover og mer frihet.

            Øya fikk navnet Málstefna (som betyr målstova eller stemnestova, eller rådhus på moderne norsk), men ble senere modernisert til Moldøen.

Grunnlaget til byen Bryggeområdet på MåløyØya ble et viktig handelssted og vokste etter hvert over til fastlandet, men spesielt til Skramsbygda på Vågsøya. Med tiden flyttet mesteparten av tettstedet seg dit. Navnet Moldøen overtok også for Skramsbygda, men ble senere endret til dagens form, Måløy, for selve tettstedet/byen.

  Aleksander Didrikson Fester fikk kongebrev på handel på handelsstedet Vågsberget i 1692, og med dette rett til å drive gjestehus på Moldøen og i 1704 overnattet Kong Fredrik den 4. her under Norges-reisen sin. I 1744 ble Moldøen med handel og privilegiene der solgt og skilt fra driften på Vågsberget. Ole Schmidt, som drev Moldøen fra 1838 til 1866, bygget store sjøbuer og en staselig hovedbygning på eiendomen.

Lensmann Nils Landmark Lem fra Sogndal kjøpte Moldøen i 1902, men flyttet aldri dit selv. Fra 1915 kom Einar og Audun Lem (de grunnla også fiskeforedlingsbedriften Firda Canning allerede i 1913) med som eiere. I 1921 fikk de med skipsreder Jacob Kjøde som kompanjong, og drev fiskehandel og tankstasjon på øya.

På slutten av 1800-talet startet utbyggingen av Måløy som det ledende fiskerisenteret i Sogn og Fjordane, og Moldøen tapte gradvis sin betydning som handelssenter. Grunnlaget for denne utviklingen var de store sesongfiskeriene etter torsk og sild rundt Vågsøy, og et nytt bankfiske etter kveite fra Stad og nordover. I dag er Måløy en av Norges travleste eksporthavner for fisk.

  Måløy var tidligere delt opp i fem gårder (fra sør mot nord): Sætreneset, Øvre Skram, Nedre Skram, Midtgård og Gotteberg. Disse gårdene finnes ikke lengre, men navnene består som geografiske områder.

Krigsårene Under andre verdenskrig bygde den tyske okkupasjonsmakta flere festningverk i Måløy. Blant annet ble mye av bebyggelsen på Moldøen revet for å gjøre plass til tyske stillinger. Resten brant under Måløyraidet i 1941. Under Måløy-raidet falt Kaptein Martin Linge som eneste nordmann. Et minnesmerke, laget av Ståle Kyllingstad, over Martin Linge ble reist omtrent der han ble drept 27. desember 1941. Kong Olav V avduket monumentet i 1965.

  Et minnesmerke over de falne allierte soldatene ble avduket i 1967, også det av Kong Olav V. Lenge stod dette monumenetet ved Vågsøy Ungdomsskole, men ble flyttet til minneparken på Moldøen etter at den åpnet. I minneparken er det også et minnesmerke over allierte piloter som ble skutt ned over Vågsøy.

  På torget i Måløy står det et monument over falne fra Sør-Vågsøy og Davik kommuner].
 1. Generation 1
  1. Audun Lem, son of Nils Landmark Lem and Inga Greve, was born on April 30, 1888 in Sogndal. He married Karen Brodtkorb, daughter of Hans Christian Brodtkorb and Julie Fredrikke Aars.

   Children of Audun Lem and Karen Brodtkorb:

   1. Lull Lem
   2. Ingri Lem
   3. Private
 2. Generation 2back to top
  1. Lull Lem, daughter of Audun Lem and Karen Brodtkorb.

  2. Ingri Lem, daughter of Audun Lem and Karen Brodtkorb.

  3. The details of this family are private.
 3. Generation 3back to top
  The details of this generation are private.