Harald Heide-Steen Jr

Harald “Lille-Harald” Heide-Steen JrAge: 68 years19392008

Name
Harald “Lille-Harald” Heide-Steen Jr
Given names
Harald
Nickname
Lille-Harald
Surname
Heide-Steen
Name suffix
Jr
Birth August 18, 1939 28 24
Death of a paternal grandfatherHarald Martinius Steen
1941 (Age 16 months)

Death of a paternal grandmotherSigne Gunhilde Heide
October 18, 1959 (Age 20 years)
Death of a motherGerd Paulsen
1977 (Age 37 years)

Death of a fatherHarald Heide Steen
January 3, 1980 (Age 40 years)

Death July 3, 2008 (Age 68 years)

Family with parents - View this family
father
mother
himself
sister
Private
Family with Private - View this family
himself
wife
Private
Family with Private - View this family
himself
wife
Private
son
Private
Family with Private - View this family
himself
wife
Private
Family with Private - View this family
himself
wife
Private
son
Private
daughter
Private

Note

Biografi

Harald Heide-Steen jr. filmdebuterte allerede som tolvåring i filmen Storfolk og småfolk regissert av Tancred Ibsen. Året før hadde han teaterdebutert i oppsetningen Let's Make an Opera av Benjamin Britten. Heide-Steen var sangutdannet ved Musikkonservatoriet i 1957, og fullførte Examen Artium ved Oslo Katedralskole i 1958. Han deltok i russerevyen både i 1956 og i 1958, og deltok i sin første profesjonelle revy i Ferske fjes av Einar Schanke og Bjørn Sand i 1957. Han arbeidet en del i film og TV i perioden 1959-1960, og var innom bl.a. NRK, BBC og RTF. Han arbeidet som innspillingsleder i NRK Fjernsynet fra 1959, og som produsent fra 1961-1965. Han var ansatt nummer 37 i NRK.[1] I denne perioden produserte han over 100 programmer av forskjellig størrelse, hvorav det siste Kunden har alltid rett der Rolv Wesenlund ble introdusert med hell.

Note

Revy og teater

I 1965 medvirket han med tekster og regi i revyen Lysthuset i samarbeid med bl.a. Rolv Wesenlund, Karin Krog, Svein Byhring og Elsa Lystad. Etter dette fulgte en rekke revyer på Chat Noir, ABC Teateret og Oslo Cabaret. Han medvirket i en rekke sommerrevyer, og var med på å gjeninnføre sommerrevytradisjonen i Vestfold med to sommerrevyer i Tønsberg i 1968-1969. I 1960-årene var han, sammen med Rolv Wesenlund, med på å innføre en ny revyform med vekt på improvisasjon. Dette var med på å skape Heide-Steens velkjente karikaturkunst hvor han bl.a. gjorde lydhermende imitasjoner av fremmede språk og oppdiktede øvrighetspersoner. Han medvirket i sin siste Chat Noir-revy i 1990-1991, da han var med i Einar Schankes 40-års jubileumsrevy.

I tillegg til revy medvirket Heide-Steen også i en rekke teateroppsetninger. Han var skuespiller ved Oslo Nye Teater, Trøndelag Teater og Det Norske Teateret, hvor han hadde en rekke store roller i bl.a. Knutsen og Ludvigsen, To muntre herrer fra Verona, West Land Story, Charleys Tante og Brødrene Østermanns huskors. Han medvirket også musikalsk i oppsetningene Oliver og Den stundesløse. Dessuten gjestet han også Riksteateret i jubileumssesongen 1988/1989 som Falstaff i De Lystige Koner i Windsor av William Shakespeare. Han var fast ansatt på Det Norske Teateret fra 1992.

Note

TV og film

Fra debuten i TV medvirket Heide-Steen i en rekke TV-produksjoner. Mest kjent er det populære fjernsynsprogrammet Og takk for det sammen med Rolv Wesenlund og Kirsti Sparboe, og NRK-dramatiseringen av Alexander Kiellands roman Fortuna. Nyeste kjente TV-opptreden er antakeligvis rollen som vaktmester Daniel Gasmann Smestad i Tore Ryens situasjonskomedie Karl & co på TV2.

Heide-Steen medvirket i 24 norske spillefilmer. Innen film og TV var han antakeligvis mest kjent som Dynamitt-Harry i Olsenbanden-filmene. Etter filmdebuten i Storfolk og småfolk medvirket han bl.a. i Til en ukjent, Hermann og Bryllupsfesten. I tillegg både skrev og medvirket han i den norske spillefilmen Mannen som ikke kunne le sammen med Rolv Wesenlund.

Heide-Steen tok etterhvert kun diverse gjesteopptredener, i tillegg til å reise rundt med sitt enmannsshow hvor han hentet frem gamle figurer og imitasjoner etter publikums ønske. I tillegg har han medvirket som stemmeskuespiller i noen animasjons- og tegnefilmer for barn

Note

Priser og utmerkelser

* Spellemannprisen 1978 i åpen klasse (verbal) for Harald Heide-Steen jr.
* Leonardstatuetten 1984
* Leif Justers ærespris 1991
* Hedersprisen under Komiprisen 2005
* Kongens fortjenestemedalje i gull 2005
* Oslo bys kulturpris 2007
Note

Filmografi

Filmroller

* 2006 Wesensteen (Opptredener fra Wesensteen sammen med Rolv Wesenlund)
* 2004 De utrolige (orig. The Incredibles)
* 2003 Katteprinsen (orig. Neko no Ongaeshi / The Cat Returns)
* 2001 Atlantis - en forsvunnet verden (orig. Atlantis, the Lost Empire)
* 2001 Propp & Berta (orig. Prop og Berta) (stemme)
* 2000 Dinosaur
* 2000 Hundehotellet (orig. Hundhotellet)
* 1999 Olsenbandens siste stikk, «Dynamitt-Harry»
* 1998-2001 Karl & Co, «Daniel Gasman Smestad»
* 1997 Mot i brøstet, «Pierre/Ernst»(Bare krøll)
* 1997 Og takk for det - Wesensteen
* 1995 Amalies jul Nisse pappa
* 1994 Fredrikssons fabrikk - The Movie, «Olaf»
* 1994 Svaneprinsessen (orig. The Swan Princess)
* 1992 Gulasj med Harald Heide-Steen jr.
* 1990 Herman, «Tjukken», frisøren
* 1990 Til en ukjent, «Sjåføren»
* 1989 Bryllupsfesten, «Sverre Pedersen»
* 1985 Deilig er fjorden
* 1984 Men Olsenbanden var ikke død!
* 1983 Kamera går - Norsk filmproduksjon gjennom 75 år
* 1982 Olsenbandens aller siste kupp, «Fremmedarbeider som taxisjåfør»
* 1979 Olsenbanden og Dynamitt-Harry mot nye høyder, «Dynamitt-Harry»
* 1978 Olsenbanden + Data Harry sprenger verdensbanken, «Data-Harry»
* 1977 Olsenbanden & Dynamitt-Harry på sporet, «Dynamitt-Harry»
* 1976 Reisen til Julestjernen, «Narren»
* 1975 Flåklypa Grand Prix (stemmen til Emanuel Desperados)
* 1975 Tut og kjør, «politimesteren»
* 1974 Bør Børson jr., «fotografen»
* 1974 Knutsen & Ludvigsen, «Knutsen»
* 1973 Fem døgn i august
* 1973 Olsenbanden og Dynamitt-Harry går amok, «Harry»
* 1972 Olsenbanden tar gull, «Lillegutt»
* 1971 Lucky Luke (stemme)
* 1970 Balladen om mestertyven Ole Høiland, «Jacob Tengsereid»
* 1970 Olsenbanden og Dynamitt-Harry, «Dynamitt-Harry»
* 1968 Mannen som ikke kunne le
* 1951 Storfolk og småfolk, «Ola», sønnen